Haber

Çin, Tibet yatılı okullarının asimilasyon amacıyla kullanıldığı yönündeki iddiaları reddetti

Çin, Tibet Özerk Bölgesi’ndeki yerli etnik azınlığın kültürel asimilasyona tabi tutulduğu ve dini özgürlüklerinin kısıtlandığı yönündeki iddiaları yalanladı.

Tibet Özerk Bölgesi Hükümeti Başkan Yardımcısı Shu Citao, Çin’de faaliyet gösteren Devlet Konseyi’nin Çin Komünist Partisi’nin politikalarına ilişkin politika belgelerinin yayınlanması vesilesiyle uluslararası toplumdan gelen eleştirileri değerlendirdi. Bölgenin idaresinde ülkeyi yöneten (ÇKP) yer alıyor.

Shu, Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörlerinin, Tibet Özerk Bölgesi’ndeki yatılı okulların yerel etnik azınlığa mensup çocukları örgün eğitim yoluyla asimile etmeyi amaçladıkları yönündeki iddialarına yanıt verdi.

Yatılı okul sisteminin amacının uzak bölgelerdeki çocuklara eğitim olanağı sağlamak olduğunu savunan Şü, “Tibetli çocukların zorla yatılı okullara gönderildiğini söylemek kötü niyetli bir karalama çabasıdır.” dedi.

Şü, Tibet’te yatılı okulların Çin’in diğer bölgelerine göre daha yaygın olmasının nedeninin, dağlık coğrafyadaki nüfus yoğunluğunun düşük olduğu uzak bölgelere eğitim hizmeti verilmesi gerekliliği olduğuna dikkat çekti.

Yerleşim yerlerinden uzakta okul kurulmasının yatılı eğitimi zorunlu kıldığı yönündeki eleştirilere yanıt veren Şü, “Okullar çok dağınıksa bunun nedeni her yerde kaliteli eğitim için yeterli öğretmenin bulunmamasıdır. Kaliteli eğitim ve eşit haklar sağlanması adına.” (Tibet’teki) çocuklara yönelik olarak yatılı okullarla gündüz okullarını birleştirmeliyiz.” zorunlu kılıyor.” dedi.

“Dini Çin bağlamına uyarlamaya devam etmeliyiz”

Dini özgürlükler konusunda ise hükümetin devletin çıkarlarını ilgilendiren dini işleri yönettiğini ancak halkın dini grupların iç işlerine karışmadığını savunarak, “Dini Çin bağlamına uyarlamaya devam etmeliyiz. Tibet Budizmi’nin sosyalist topluma uyarlanmasına rehberlik etmeliyiz. Böylece Tibet Budizmi’nin Çin’in gerçeklerine uyum sağlamasına yardımcı olabiliriz.” .” değerlendirmesini yaptı.

“Tibet” yerine “Şizang”

Devlet Kurulu’nun yayınladığı raporda özerk bölgenin adının “Tibet” yerine Çince “Shizang” olarak geçmesi dikkat çekti. Çin’de son dönemde İngilizce olarak yayınlanan resmi belgelerde bölgenin tarihi ve coğrafi adı yerine bu ismin tercih edildiği görülüyor.

“Çin Komünist Partisinin Yeni Dönemde Shizang Yönetimine İlişkin Politikaları: Yaklaşım ve Başarılar” başlıklı politika belgesinde, Devlet Lideri’nin 2012 yılındaki 18. ÇKP Ulusal Kongresi’nden bu yana bölgenin benzeri görülmemiş bir gelişme ve değişime uğradığı belirtiliyor. Xi Jinping parti lideri seçildi. Bunun insanların yaşamlarına olumlu etki yaptığı tezi savunuldu.

Belgede, Tibet’in gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) 2012-2022 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 8,6 arttığı, bu dönemde bölgenin demiryolu ağı uzunluğunun iki katına çıktığı ve tüm yerleşim yerlerinde 5G taşınabilir bağlantının mevcut olduğu kaydedildi. ilçe düzeyinde ve belirli kasabalarda. Altyapının oluşturulduğu bildirildi.

Belgede, Tibet’te mutlak yoksulluğun tamamen sona erdiği ve Tibetlilerin ortalama yaşam süresinin 2021’de 72 yaşına çıktığı vurgulandı.

Çin yönetimi, insan hakları konusunda ekonomik ve sosyal hakları, siyasi ve kültürel hakları ön planda tutan bir tanım ve yaklaşım benimsiyor.

BM kültürel asimilasyona dikkat çekti

BM uzmanları, Çin’in Tibet Özerk Bölgesi’ndeki yerli etnik azınlığa mensup yaklaşık 1 milyon çocuğun, devlet tarafından işletilen yatılı okullarda ailelerinden ayrılarak kültürel asimilasyona tabi tutulduğuna dikkat çekti.

BM Azınlık Hakları Özel Raportörü Fernand de Varennes, BM Eğitim Hakkı Özel Raportörü Farida Shaheed ve BM Kültürel Haklar Raportörü Alexandra Xanthaki, 6 Şubat’ta yayınlanan ortak açıklamada, Tibet azınlığına mensup çocukların 2015’te zorunlu eğitime tabi tutulduğunu belirtti. Mandarin Çincesi, ortak dil, klasik dil ve kültüre maruz kalıyorlar. Faiz kuramadıklarını vurguladı.

Devlet okullarında Tibet dili, tarihi ve kültürünün eğitime dahil edilmediğine dikkat çeken uzmanlar, “Tibetli çocuklar kendi etnik dillerini kullanma yeteneğini kaybediyor, ebeveynleri ve büyükanne ve büyükbabalarıyla iletişim kuramıyor. Bu da asimilasyona ve kimlik erozyonuna yol açıyor. ” İfadelerini kullandı.

Uzmanlar, söz konusu politikaların Tibet halkının eğitim, dil ve kültürel hakları ile din ve inanç özgürlüğüne zarar verdiğini ve ayrımcılık yasağı ilkesine aykırı olduğunu vurguluyor. “Tibet kimliğinin baskın Han Çinli çoğunluğunun kültürüne zorla asimilasyonunu hedefliyor gibi görünen bu politikadan endişe duyuyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Asimilasyonda rol oynayan Çinli yetkililere vize kısıtlaması

ABD Dışişleri Bakanlığı 22 Ağustos’ta, Çin’in Tibet Özerk Bölgesi’ndeki yerli etnik azınlığa mensup yaklaşık 1 milyon çocuğun devlet yatılı okullarında zorla asimile edilmesinde rolü olduğunu iddia ettiği Çinli yetkililere vize kısıtlaması getirileceğini duyurdu. Bakanlık, vize kısıtlaması uygulanacak yetkililerin isimlerini açıklamadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Vinbin, ABD’nin vize tedbirini Çin’in içişlerine açık bir müdahale olarak gördüklerini ve kararı “kategorik olarak reddettiklerini” belirtti.

ABD’nin Çinli yetkililere “gerçeklere bakmaksızın” ve “Tibet hakkında üretilen yalanlara dayanarak” yasa dışı yaptırımlar uyguladığını savunan Sözcü Vang, Çin’in karşılıklılık temelinde “uzun süredir Tibet ile ilgili meselelere müdahil olduğunu” söyledi. zaman” ve “ülkeyi karalama amaçlı dedikodular yayıyor”. Bazı ABD vatandaşlarına vize kısıtlaması getireceğini belirtti.

Wang, vize kısıtlamalarına tabi olacak kişilerin kimler olduğunu açıklamazken, Washington yönetimine Tibet hakkında dezenformasyon yaymayı ve Tibet’le ilgili konuları Çin’in iç işlerine müdahale etmek için kullanmayı bırakması çağrısında bulundu.

yahsihan-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu